کمیسیون بین المللی برق و الکترونیک - IEC
کمیسیون بینالمللی برق و الکترونیک به انگلیسی International Electrotechnical Commission یا IEC یک موسسه استاندارد غیرانتفاعی غیردولتی است که استانداردهای بینالمللی کلیه فناوریهای مرتبط با الکترونیک و الکتریسیته (در کنار هم با نام الکتروتکنولوژی شناخته میشوند) را تهیه و منتشر میکند.
استانداردهای IEC شامل دامنه وسیعی از فناوریها ازجمله تولید، انتقال و توزیع نیرو برای مصارف اداری و خانگی، نیمهرساناها، فیبرهای نوری، باطریها، انرژی خورشیدی، فناوری نانو، انرژی دریایی و بسیاری دیگر میشود. همچنین IEC مدیریت سه سامانه ارزیابی انطباق جهانی را که تجهیزات، سامانهها یا اجزا را بر اساس استاندارهای جهانی تصدیق میکنند بر عهده دارد. منشور IEC همه موارد مربوط به الکتروتکنولوژی را میپذیرد از جمله:
- تولید انرژی
- الکترونیک
- مغناطیس
- الکترومغناطیس
- چندرسانهای
- ارتباطات
- تکنولوژی پزشکی
IEC در سال 1906 برپایه صحبتهای موسسه مهندسان الکترونیک بریتانیا، مؤسسه مهندسان برق آمریکا و دیگران که از سال 1900 در کنگره پاریس آغاز شده بود شکل گرفت. این سازمان در لندن تأسیس شد و در سال 1948 به ژنو انتقال یافت. دفاتر منطقهای IEC در سنگاپور (آسیا/اقیانوسیه)، سائو پائولو برزیل (آمریکای لاتین)، بوستون، ماساچوست ایالات متحده (آمریکای شمالی) قرار دارد. امروزه IEC به عنوان پیشرو و رهبر جهانی برای رشته خود مطرح است و استانداردهای این سازمان به عنوان استانداردهای ملی در کشورهای عضو پذیرفته شده است.
۱۰۰۰۰ متخصص الکتریک و الکترونیک از شرکتها، دولتها، دانشگاهها و آزمایشگاهها در امور مورد علاقه و تخصصشان با این سازمان همکاری دارند. IEC نقش موثری در توسعه و توزیع واحدهای اندازگیری از جمله هرتز، وبر (یکا) و گاوس (یکا) داشته است. در ۱۹۳۲ این سازمان واژهنامه چندزبانه بینالمللی را برای هماهنگ کردن واژگان مرتبط با الکترونیک، الکتریک و فناوری منتشر کرد. استانداردهای IEC در عنوان و نام خود دارای اعدادی در بین ۶۰۰۰۰ تا ۷۹۹۹۹ هستند به طور مثال استاندارد IEC 60417: علامات گرافیکی برای استفاده در تجهیزات.
شماره استانداردهای IEC قدیمی از سال ۱۹۹۷ با اضافه کردن عدد ۶۰۰۰۰ به عدد قبلی اصلاح شد به طور مثال IEC 27 به IEC 60027 تبدیل شد. IEC با سازمانهای سازمان بینالمللی استانداردسازی (ISO) و اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) همکاری نزدیکی دارد. به علاوه این IEC باز سازمانهای توسعه استاندارد بزرگ دیگری نیز همکاری دارد. به طور مثال قرارداد همکاری با مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) در سال ۲۰۰۲